Just nu byggs det mer än någonsin i Sverige och det största fokuset ligger på att bygga många bostäder runtom i landet. Det är goda nyheter för byggbranschen och alla som samarbetar med den. Här är det samtidigt viktigt att säkerheten inte blir lidande, och därför bör du som är ansvarig för den se till att byggarbetarna har en god arbetsmiljö.
När det kommer till säkerhet och arbetsmiljö finns det flera aspekter att se över, inklusive byggarbetarnas utrustning, verktyg och utbildning. Till det enklaste hör att skaffa praktiska och välgjorda arbetskläder som både passar syftet de ska användas i och känns bekväma att ha på sig. Det är till exempel viktigt att byggjobbaren har stor rörelsefrihet och att han eller hon har lätt att komma åt sina verktyg. Läs vidare för några tips på hur arbetskläderna och andra åtgärder kan säkerställa en optimal arbetsmiljö på byggplatsen.
Välj kläder efter uppgift och miljö
När du jobbar som byggarbetare finns det många situationer som kan bli riskfyllda om arbetsplaggen inte är lämpliga. Några exempel på bra arbetsplagg underlättar jobbuppgifterna och säkrar tryggheten är:
- Arbetsskor – ska vara bekväma att stå och gå i, inte vara hala och skydda från regn och kyla.
- Arbetsbyxor – bör ge rörelsefrihet, ha många lättillgängliga fickor och bra passform
- Serviceshorts – perfekta när det är varmt, ska helst ha bra spikfickor
- Arbetsjackor – beroende på arbetsplatsen bör de vara flamskyddade och/eller klara regn, blåst och kyla
- Varselkläder – extra viktigt om det är mörkt på arbetsplatsen eller om byggarbetarna ska arbeta i trafikerade områden
Till detta tillkommer även ett stort antal tillbehör som gör arbetet säkrare, exempelvis skyddshjälmar, arbetshandskar, knäskydd, hammarhållare, hörselkåpor och första hjälpen kit. Tänk på att det alltid är bra att ha lite extra utrustning tillhanda då det lätt händer att någon tappar bort sina prylar eller råkar glömma dem hemma. En varm tröja med kåpa kan göra stor skillnad om vädret plötsligt slår om och kommer uppskattas enormt av den som inte tagit med sig tjockare plagg.
De osynliga farorna
De flesta associerar säkert faror på byggplatsen med saker som buller och farliga ämnen, fallande redskap och för tunga lyft. Du kan gå in på Arbetsmiljöverkets hemsida och läsa på om konkreta problem som exempelvis vibrationer, lyfthjälp och väderförhållanden, både som anställd och som arbetsgivare.
Det finns dock även andra faktorer som kan utgöra risker som är minst lika allvarliga för alla på arbetsplatsen. En av de största riskfaktorerna är stress då saker som tidspress, dålig organisation, bristande sammanhållning och personliga problem kan få en anställd att drabbas av oro och ångest. Det kan i sin tur leda till utbrändhet eller oförsiktighet och utgöra en stor fara både för individen i fråga men också människor i närheten. Därför bör arbetsmiljön kännas så trygg som möjligt och det är bra om det finns tillgång till stöd och hjälp. Som arbetsledare är det viktigt att se till att byggjobbarna kan prata öppet med dig om det finns orosmoln, men också att du är proaktiv och ser till att de anställda har en bra teamkänsla, inte arbetar för tungt och för mycket och att målen är realistiska.